Διάσημοι! - Klik και περάστε το mouse πάνω από κάθε εικονιζόμενο...

Discussing the Divine Comedy with Dante

28/3/07

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΚΛΠ

Κάποιος γνωστός μου, επικαλούμενος τα γεγονότα της εποχής σχετικά με τη απαξίωση ορισμένων απέναντι σε εθνικά σύμβολα και εθνικές ιστορικές αναφορές μου έγραψε:

"
Έλληνες, Ελληνίδες !
  • έχω την εντύπωση ότι αργά αλλά σταθερά τα χάνουμε.
  • μαλθακοποιούμαστε.
  • διαβρωνόμαστε
  • διαγράφουμε το παρελθόν .
  • ψάχνουμε για καινούργια με το να διαγράφουμε και να ξεφτιλίζουμε το παρελθόν!
  • βάζουμε καθηγητή τον Ηρακλείδη και κάθε λυσσασμένα φανατικό...ίδι να χτίζει τις πόρτες των καθηγητών, να μουτζουρώνει τους δημόσιους τοίχους , να επικρατεί το 10% στο 90%
  • όποιος μιλάει, όποιος εκφράζεται, όποιος έχει αντίθετη γνώμη είναι φασίστας. Έτσι απλά.
  1. η σημαία που χιλιάδες χρόνια σε όλους τους λαούς, σε όλες τις κομματικές και φιλοσοφικές ομάδες, μαύρες, κόκκινες, πράσινες,πολύχρωμες παντιέρες ενέπνεαν,τώρα είναι"ύφασμα" , κουρέλι, είναι αυτό που αντικατέστησαν οι σερβιέτες
  2. οι σφαγές των Ελλήνων στην πόλη είναι αμελητέο συμβάν της ιστορίας
  3. οι έλληνες που θέλανε να διαφεντεύουν τον τόπο τους και να μη είναι "φιλιπινέζες" ήταν τρελοί- βέβαια,βεβαιότατα , αν γινόντουσαν τούρκοι και μουσουλμάνοι θα γινόντουσαν και Σουλτάνοι !!
  4. ΟΙ ΜΑΝΕΣ του Σουλίου γινήκανε ομαδικά Μήδειες και πήρανε βιαστικά τα παιδιά τους από τους επιχορηγούμενους παιδικούς σταθμούς και τα πέταξαν στον γκρεμό. δεν καθόντουσαν να τις π........ουν οι Τουρκαλβανοί. Ίσως ήταν καλλίτεροι από τον....ΜΠΟΤΣΑΡΗ!!
περί ιστορίας
αναμφισβήτητα οι ιστορίες των λαών δεν είναι αντικειμενικές- αναμφισβήτητα έχουμε υπερτονίσει τα καλά μας, υποτονίσει τις αδυναμίες μας και αγνοήσει με επιμέλεια τις ιστορικές πομπές μας.
Ο βομβαρδισμός-ισοπέδωση της ανοχύρωτης Δρέσδης, Η εξαφάνιση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.Όμως "ουαί τοις ηττημένοις"

περί ενώσεων
για να ταιριάξει ένας άντρας με μια γυναίκα χρειάζεται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Μεταξύ των άλλων Ο χριστιανισμός είναι θρησκεία.Ο μωαμεθανισμός είναι και σύστημα κρατικής διοίκησης.Ταιριάζουν? Οι τούρκοι θέλουν να είναι πρώτοι, να ηγούνται.το δέχεσαι να είσαι δεύτερος? είσαι πασάς. Δεν το θέλεις? Χαίρεται!
Η επιμονή τους να επιβάλουν στη ΕΕ το δικό τους είναι χαρακτηριστική εκδήλωση της "αυτοκρατορικής" τους νοοτροπίας.οι άνθρωποι θέλουν και αεροπλανοφόρο!
Και η απάντηση μου:

Ωραία όλα αυτά που λέτε. Όμως...


Αναλογιστείτε ότι έτσι μίλαγαν οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες έχοντας υπόψη τους το αμοιβαίο αντίπαλο δέος.

Το ίδιο έκαναν και οι υπήκοοι των διαφόρων Δεσποτάτων του Βυζαντίου - Το Δεσποτάτο της Ηπείρου εναντίον των Δεσποτάτων του Μυστρά, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και όλοι μαζί εναντίον όλων των άλλων!

Αλλά και στην νεώτερη ιστορίας της ανθρωπότητας παρακολουθούμε το ίδιο θλιβερό σενάριο με τον Αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο, τους δύο παγκοσμίου πολέμους και τόσες άλλες συρράξεις και αντιπαλότητες που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Σήμερα φαντάζει τουλάχιστον αστεία η αντιπαλότητα μεταξύ των αρχαίων πόλεων, των Βυζαντινών Δεσποτάτων και των συγκρούσεων των παρωχημένων εποχών και βέβαια δεν επικαλείται κανείς τους συμβολισμούς της αντιπαλότητας και της εχθρότητας μεταξύ τους που οδήγησαν σε μακρόχρονους πολέμους και ασφαλώς ούτε υπάρχουν πια τα σχετικά σύμβολα (τα αντίστοιχα με σημαίες, λάβαρα κλπ). Ίσως μερικά από αυτά να αποτελούν μουσειακό υλικό.

Όμως οι σύγχρονες αντιπαλότητες και συρράξεις δεν θεωρούνται αστείες ούτε γραφικές αναφορές σε κάποια ιστορικά βιβλία. Αποτελούν την σκληρή σημερινή πραγματικότητα. Σκεφτείτε όμως πια είναι η διαφορά της σύγκρουσης μεταξύ Αθήνας – Σπάρτης και ΗΠΑ – ΙΡΑΚ ή μεταξύ Μυστρά – Ηπείρου και των δύο παγκοσμίων πολέμων;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ΚΑΜΙΑ. Η διαφορά είναι μόνο χρονική!

Προσπαθείστε να αποδεσμευτείτε από στα στενά δεσμά του "σήμερα" και κάντε ένα μακρινό ταξίδι στο μέλλον - ας πούμε 1.000 χρόνια μετά - έχετε την εντύπωση πως θα ισχύουν οι ίδιες αντιπαλότητες; Μάλλον όχι. Στα μάτια των ανθρώπων του μέλλοντος - αν υπάρχουν τέτοιοι και δεν έχει καταστραφεί ο πλανήτης από θερμοκέφαλους εθνοκάπηλους - οι σημερινές αντιπαλότητες θα φαντάζουν τουλάχιστον γραφικές (όπως φαίνονται σε μας οι αντιπαλότητες Αθήνας - Σπάρτης κλπ) και θα απορούν πως είναι δυνατόν άνθρωποι του ίδιου πλανήτη να προβάλλουν τόσο μίσος και να τους διέπει τόση στενοκεφαλιά!

Σε έναν επισκέπτη από έναν άλλο εξωγήινο πολιτισμό πως θα συστηθείτε: Αθηναίος (αν είστε από την Αθήνα), Έλληνας, Μεσογειακός, Ευρωπαίος, ή κάτοικος του πλανήτη που λέγεται Γη; Και ποιο νομίζετε ότι θα είναι το ενδιαφέρον του; Οι Ελληνοτουρικές σχέσεις, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, της Ευρώπης ή της Κίνας; Νομίζετε ότι θα έχουν νόημα αυτά για κάποιον που δεν γνωρίζει τι σημαίνουν οι λέξεις Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα;

Προσπαθείστε επίσης να φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα επισκέπτη σε έναν άλλο μακρινό πλανήτη και την συνάντηση σας με τους κατοίκους του. Είναι δυνατόν να σας ενδιαφέρει το πώς έχουν διαμοιράσει την επιφάνεια του πλανήτη μεταξύ τους και ποιες είναι οι διαφορές τους; Δεν θα είναι σημαντικότερο να διαπιστώσετε το επίπεδο προόδου και πολιτισμού που έχουν φτάσει;

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ότι ο πολιτισμός τους είναι πίσω από τον δικό μας δεν θα προσπαθήσετε να τους αποτρέψετε να κάνουν τα δικά μας λάθη με συρράξεις και αντιπαλότητες που με την πάροδο του χρόνου θα έχουν λησμονηθεί οι αιτίες και τα αποτελέσματα τους;

Αυτά τα ολίγα για τις κορώνες εθνικού περιεχομένου που εκτοξεύσατε – απόλυτα δικαιολογημένα βέβαια και σύμφωνα με την παιδεία που μας έχουν γαλουχήσει ΟΛΟΥΣ εμάς.

Με χαρά θα λάβω την όποια απάντηση σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: